Jumaat, April 18, 2008

Hari Ini dan Semalam

Setelah 2 ari takde internet akhirnya aku berjaya menconfigure balik semua networking kat opis ni. Alhamdulillah sbb banyak idea yang datang masa buat konfigurasi ni. Mula-mula dah hilang mood tapi berkat kesabaran akhirnya aku berjaya jugak walaupun 2 hari terkurung dalam bilik server. Yang penting aku dah dapat satu ilmu yang amat berharga yang sebelum ni aku tak tahu pun camne nak buat. Syukur pada Allah.
Sekarang ni pun dah happy sikit sebab demam Along dah mula beransur sihat. Dah mula nak makan dan main-main. Aku paling risau kalau si Along ni tak aktif. Itu petanda yang kurang elok pada mata aku. Si angah plak macam biase tetap sihat dan ceria. Papa cayang anak-anak papa. Nanti lagi 2 minggu, I'allah papa akan balik tengok Along ngan Angah lagi.
Sabtu ahad ni pulak aku ada kelas. Minggu depan dah nak ke Sintok plak untuk habiskan module Management Information System selama 3 ari kat sana. Sibuk dan amat padat jadual aku. Kadang-kadang tak sempat nak habiskan masa untuk diri sendiri. Nasib baik anak-anak aku dok kat kampung kalo tak mesti diorang tensen sbb walaupun dok ngan aku tapi still tak boleh jumpa aku. Sabar yer sbb papa yakin satu hari nanti kita pasti akan dok bersama. Biar masa je yang tentukan bila.

Selasa, April 15, 2008

Along & Angah

Sabtu & Ahad baru ni aku ke Kelantan balik menjenguk 2 orang hero yang manja ngan aku. Emmm.. mmg tak lekang. Asyik nak berkepit je. Pantang tinggal sampai Papa dia nak mandi pun ade yang nak ikut. Terpaksalah mandi sekali ngan diorang. Si Along tak berapa sihat sbb badan kena gatal-gatal disebabkan alahan kepada makanan laut. Along ni suka sangat ngan sotong dan udang. Kalau dapat makan mmg tak ingat dunia. Tapi akibatnyer kulit amat sensitif ngan benda-benda tersebut. Macam-macam hal anak istimewa aku ni. Kesabaran kena tinggi bila berhadapan dengan dia. Seorang anak yang istimewa dan selama bersama dengan dia aku banyak belajar tentang kehidupan, kesedihan dan kesabaran. Memang Allah kurniakan dia pada aku untuk mengajar aku apa itu kesabaran dan jangan putus asa.



Muka berceloreng sbb alahan

Sekarang ni dah ada tabiat baru. Dia suka bergambar. Bila pas ambil je gambar terus datang kat kamera sebab nak tgk gambar yang dah diambil. Pas dah tengok baru pegi tempat lain untuk posing lagi. Nakal tapi menghiburkan.


Senyum tapi macam tak senyum



Cium adik

Kegemaran skang ni dia suka cium adik dia. Sikit-sikit pegi cium adik. Sampai si adik pun dah terikut-ikut cara dia. Sikit-sikit cium along. Takpelah nak cium pun sbb boleh nampak kasih sayang antara diorang. Cayang anak Papa......



Papa nak gi mane ni erkkkkk......

Tengah termenung sbb tau nak kena tinggal. Gambar ni diambil masa aku tengah sibuk-sibuk kemas baju masuk beg.

Si angah plak skang ni makin laju merangkak. Pun sama cam Along. MAne aku pegi kat situlah dia ada. Memang aku punyer 2 orang anak yang memang manja gila walaupun jarang-jarang dapat jumpa aku. Paling lama pun 2 bulan tak jumpa tapi Alhamdulillah, walaupun jarang berjumpa ngan aku tapi diorang still boleh kenal siapa aku. Mmg pelik tapi itulah kebenarannya. Setakat ini belum pernah sekalipun 2 beradik ni taknak ngan aku bila aku balik. Semuanyer OK.



Angah yang MONTEL



Sukenyerrrr dierrrrr......



Ni dia tengah ngade-ngade. Kalau panggil je dia akan nganga luas-luas



Diorang mase tido..... Along peluk Angah........

Skang ni aku kat KL. Rindu lah plak nak duduk ngan diorang. Bila lah kita dapat dok sama yer.... Tak dapat aku nak jawab soalan tu. Buat sementara ni Along ngan Angah tinggal je dulu ngan Mek Tok dan Abah Tok. Papa akan cuba balik sekerap mungkin kalau Papa takde kelas hujung minggu. Yang penting Along & Angah jangan nakal-nakal. Cayang anak-anak Papa.....

Jumaat, April 11, 2008

Teman Sejati

Kepada yang sudi mendengar.......

Sesekali jadilah kawan yang mendengar

dari yang bercerita.
Ambillah masa untuk memahami
hati dan perasaan kawan.
Kerana dia juga seorang manusia.
Dia juga ada rasa takut,
ada rasa bimbang, sedih dan kecewa.
Dia juga ada kelemahan dan
dia juga perlukan kawan
sebagai sumber kekuatan.
Jadilah kita kawannya itu.
Kita selalu melihat dia ketawa,
tapi mungkin sebenarnya
dia tidak setabah yang kita sangka.
Disebalik senyumannya itu,
mungkin banyak cerita sedih
yang ingin diluahkan.
Disebalik ketenangannya
mungkin tersimpan
seribu kekalutan.
Kita tidak tahu...... tetapi
jika kita cuba
jadi sahabat seperti dia
mungkin kita akan tahu.

Selasa, April 01, 2008

APRIL FOOL.... Renungan dan Panduan Untuk Kita

Di petik dari artikel VF.

Setiap kali menjelang 1hb April, seseten! gah orang kita begitu taksub dengan budaya 'pandang kebarat'.

Berbalik kepada perayaan April Fool's Day ini, adalah ia mula dirayakan sewaktu kejatuhan kerajaan Islam di Sepanyol.

Setelah bertapak berkurun-kurun lamanya di Granada, Sepanyol, kerajaan Islam akhirnya runtuh diserang tentera-tentera Kristian.

Penduduk-penduduk Islam di Sepanyol (Moors) terpaksa berlindung di dalam rumah masing-masing untuk menyelamatkan diri. Tentera-tentera Kristian bagaimanapun tidak berpuas hati dan berusaha untuk menghapuskan orang-orang Islam dr Sepanyol.

Penduduk-penduduk muslim ini, diberitahu bahwa mereka boleh berlayar keluar dari Sepanyol dengan selamat bersama-sama barang-barang keperluan mereka dengan menggunakan kapal-kapal yang berlabuh dipelabuhan. Orang-orang Muslim yang risau sekiranya tawaran tersebut merupakan suatu penipuan, telah pergi keperlabuhan untuk melihat kapal-kapal yang dimaksudkan.

Setelah berpuas hati, mereka membuat persiapan untuk bertolak. Keesokan harinya (1April), mereka mengambil semua barangan yang telah disiapkan menuju ke perlabuhan.

Pada masa inilah pihak Kristian mengambil kesempatan untuk menggeledah dan kemudian membakar rumah penduduk-penduduk Islam ini.

Mereka juga tidak sempat untuk menaiki kapal kerana semuanya dibakar. Pihak Kristian kemudiannya menyerang kaum muslim dan membunuh kesemuanya, lelaki, perempuan, serta anak-anak kecil. Peristiwa berdarah yang menyedihkan ini kemudiannya diraikan oleh tentera Kristian.

Keraian ini akhirnya dirayakan setiap tahun bukan sahaja di Sepanyol tetapi juga di serata dunia.

Yang menyedihkan, orang-orang Islam yang jahil mengenai peristiwa ini turut meraikan April Fool's Day tanpa menyedari mereka sebenarnya merayakan ulang tahun pembunuhan beramai-ramai saudara seIslam mereka sendiri.

Semoga Allah sentiasa membuka pintu taubat untuk kita.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pesanan Penaja

Terima kasih kerana melayari ECHAM.COM. Segala apa yang disiarkan dihalaman ini adalah pandangan penulis semata-mata. Jika terdapat sebarang kekurangan sila abaikan.