Sabtu, November 22, 2008

Patutlah aku letih je.....

Selama beberapa tahun aku telah merungut kerana kurang tidur dan terlalu banyak tekanan dalam hidup, akan tetapi sekarang kini aku tahu kenapa ianya berlaku (the real reason) :
Aku keletihan kerana terlebih kerja… nak tau kenapa? Di bawah ini aku akan tunjukkan kenapa aku mempunyai beban kerja yang lebih dan ianya adalah benar dan bukan rekaan aku :

Populasi penduduk Malaysia sekarang adalah 27 juta orang.

1.7 juta darinya sudah bersara. Jadi tinggal 25.3 juta orang.

1.3 juta pula adalah golongan kanak2 bawah 6 tahun. Jadi tinggal 24 juta orang.

Dari 24 juta ini, 9 juta masih belajar (tadika, sekolah, kolej,universiti dll). Jadi tinggal 15 juta orang yang boleh buat kerja.

Dari 15 juta ini, 6 juta orang adalah pekerja kerajaan yang pergi kerja tapi tak buat kerja. Jadi tinggal 9 juta orang yang boleh buat kerja.

Tolak 3 juta orang yang duduk dalam hutan (tentera darat dll.) pasal diorang nie nak kerja macam mana… tinggal dalam hutan. Dah tinggal 6 juta orang yang boleh buat kerja….

Dari jumlah itu, tolak 3.7 juta orang yang menganggur dan tak der kerja surirumah, pekerja yang kena VSS [Voluntarily Separation Scheme], orang2 tua, fresh university student,kena buang kerja dll). Tinggallah 2.3 juta orang yang boleh buat kerja.
Dari jumlah ini, sebanyak 1,215,512 orang dilaporkan sakit dan kini berada di dalam hospital di seluruh Malaysia (tak kiralah hospital swasta ke atau hospital kerajaan dan ini termasuklah hospital gila). Dah tinggal 1,084,488 orang yang boleh buat kerja….

Sekarang ini mengikut bancian terkini, terdapat 1,084,486 orang di dalam penjara dan Pusat Serenti di seluruh negara. Jadi dah tinggal 2 orang yang boleh buat kerja…
Dan 2 orang itu adalah ENGKAU DAN AKU…

Dari dua orang ini… engkau SEKARANG INI masih duduk depan komputer, main internet, main games, reading jokes, membaca email, main chat dan tak buat kerja langsung…
Jadi tinggallah Aku sorang yang buat kerja dalam Malaysia nie…

MANA AKU TAK LETIH!!
Jadi sedarlah skit…. dahhhh..!!! pi buat kerja!!!

P/S : Semua statistik di atas boleh dirujuk kesahihannya di Pusat2 Bancian, Kementerian Kesihatan, Kementerian Pertahanan, Jabatan Tenaga Raya, Kementerian Pendidikan dan Jabatan Kebajikan Masyarakat.

Takkan nak rujuk itu pun nak kena suruh aku buat jugak

Rabu, November 19, 2008

Moral Of The Story

A jobless man applied for the position of "office boy" at Microsoft.

The HR manager interviewed him then watched him cleaning the floor as a test.

"You are employed." He said." Give me your e-mail address and I'll send you the application to fill in, as well as date when you may start."

The man replied "But I don't have a computer, neither an email."

I'm sorry", said the HR manager, "If you don't have an email, that means you do not exist. And who doesn't exist, cannot have the job."

The man left with no hope at all. He didn't know what to do, with only $100 in his pocket. He then decided to go to the supermarket and buy a 10Kg tomato crate. He then sold the tomatoes in a door to door round. In less than two hours, he succeeded to double his capital. He repeated the Operation three times, and returned home with $600. The man realized that he can survive by this Way, and started to go everyday earlier, and return late Thus, his money doubled or tripled every day. Shortly, he bought a cart, then a truck, then he had his own fleet of delivery vehicles.

5 years later, the man is one of the biggest food retailers in the city. .

He started to plan his family's future, and decided to have a life insurance.

He called an insurance broker, and chose a protection plan. When the conversation was concluded, the broker asked him his email. The man replied, "I don't have an email". The broker answered curiously, "You don't have an email, and yet have succeeded to build an empire.
Can you imagine what you could have been if you had an email?!!"

The man thought for a while and replied, "Yes, I'd be an office boy at Microsoft!"

Moral of the story:

M1 - Internet is not the solution to your life.
M2 - If you don't have internet, and work hard, you can be a Millionaire.
M3 - If you received this message by email, you are closer to being an office boy, than a millionaire.

Jumaat, November 14, 2008

Apa ada pada UNGKAPAN.......

Dalam satu kisah percintaan yang menarik. Sepasang suami isteri berjalan di tepi sebuah tasik yang indah. Kemudian mereka berhenti di sebuah bangku yang disediakan di tepi tasik. Kemudian si isteri bertanya kepada si suami. Ini dialong mereka...

Isteri : Mengapa abang menyukai saya? Mengapa abang cintakan saya?
Suami : Abang tidak boleh menerangkan sebabnya, namun begitu
abang memang cintakan Sayang.
Isteri : Abang tak boleh terangkan sebabnya? Bagaimana abang
boleh katakan abang sayang dan cintakan saya
sedangkan abang tidak boleh menerangkannya.
Suami : Betul! Abang tak tahu sebabnya tetapi abang boleh
buktikan bahawa abang memang cintakan Sayang!
Isteri : Tak boleh beri bukti! Tidak! Saya hendak abang terangkan
kepada saya sebabnya. Kawan-kawan saya yang lain yang
mempunyai suami dan teman lelaki yang tahu
menerangkan mengapa mereka mencintai. Dalam bentuk puisi
dan syair lagi. Namun begitu abang tidak boleh terangkan
sebabnya.
Si suami menarik nafas panjang dan dia berkata:

"Baiklah! Abang mencintai Sayang sebab sayang cantik, mempunyai suara yang merdu, penyayang dan mengingati abang selalu. Abang juga sukakan senyuman manis dan setiap tapak Sayang melangkah, di situlah cinta Abang bersama Sayang!"

Si isteri tersenyum dan berpuas hati dengan penerangan suaminya tadi. Namun begitu selang beberapa hari si isteri mengalami kemalangan dan koma.

Si suami amat bersedih dan menulis sepucuk surat kepada isterinya yang disayangi. Surat itu diletakkan di sebelah katil isterinya di hospital.

Surat tersebut berbunyi begini:
Sayang, jika disebabkan suaramu, aku menyintaimy... sekarang bolehkah engkau bersuara? Tidak! Oleh itu aku tidak boleh
mencintai mu.

Jika disebabkan kasih sayang dan ingatan aku mencintai mu... sekarang bolehkah engkau menunjukkannya? Tidak! Oleh itu aku tidak boleh mencintai mu.

Jika disebabkan senyuman aku mencintai mu... sekarang bolehkah engkau tersenyum? Tidak! Oleh itu aku tidak boleh mencintai mu.

Jika disebabkan setiap langkah aku mencintai mu... . sekarang bolehkah engkau melangkah?
Tidak! Oleh itu aku tidak boleh mencintai mu. Jika cinta memerlukan
sebabnya, seperti sekarang. Aku tidak mempunyai sebab mencintai mu lagi. Adakah cinta memerlukan sebab?

Tidak! Aku masih mencintai mu dulu, kini, selamanya dan cinta tidak perlu ada sebab. Kadangkala perkara tercantik dan terbaik di dunia tidak boleh dilihat, dipegang. Namun begitu... ia boleh dirasai dalam hati."

Isnin, November 03, 2008

Tag Menge'TAG'

First time aku tag.... Dah permintaan dr adik aku sorang ni. Kenalah jawab........


1. Apakah benda yang paling penting dalam hidup kamu?

~Anak-anak, kerjaya, hp dan internet ! Kalo takde internet aku cam apa ntah......

2. Apakah benda terakhir yang kamu beli dengan wang sendiri?

~ Semalam beli SHRIMP BURGER masa makan malam~

3. Dimanakah tempat impian perkahwinan kamu?

~ Kat puncak Gunong EVEREST~ Impian giler nih

4. Berapa lama anda rasa hubungan kamu berkekalan?

~Awek pun aku takde nak hubungan apa... Jawapan ni abg jawab pas abg dapat sorang awek Korea nih<

5. Adakah anda di lamun cinta?

~Tidak :D

6. Dimanakah restoran terakhir kamu makan malam?

~Makan malam kat LotteRia, Lotte Mart, Busan...... Malam tadi... hehhehe

7. Namakan buku terakhir yang kamu beli?
~Buku panduan melancong kat Korea.....

8. Apakah nama penuh kamu?
~Nama ku apa erkkkk..... lupalah.....

9. Kamu lebih senang dengan mak atau ayah?

~Wat masa skang senang ngan ayah sebab Mak dah takde lagi......

10. Namakan seseorang yang kamu ingin jumpa untuk pertama kalinya dalam hidup anda?
~Ramai sgtlah.. Kang kalo tulis ader plak yg kecik ati.. BAek tak payah tulis.....

11. Christina atau Britney?

~Dua-dua tak minat

12. Adakah kamu mencuci pakaian anda sendiri?
~Wat masa ni semua anto dobi sebab kat hotel takde mesin basuh :))

13. Tempat yang paling seronok kamu mahu pegi?

~Memancing kat Perairan Spratly...... Idaman tuh :D

14. Pelukan atau ciuman?

~Dua-dua aku suka. Pas pelok terus ceom. Pelok ngan ceom anaklah.... Hahahhaha

15. Butirkan 5 perkara tentang orang yang tag kamu.

~Nama dak ni Bee (Aku panggey dia Ema Kecik) Hahhahaha..... Alamak... mesti dia marah aku nih :-SS

~Org JB..

~DiE sUkA bOLeN, eh silap... BOWLING lah.... Pastu dia suka tengok wayang ngan ehem-ehem.....

16. 8 perkara yang amat saya gilai

~Memancing~

~Outdoor Camping…

~Futsal...

~Bola Tampar....

~b0wLiNg...

~Usik anak-anak

~sms

~cH0c0LaTe…

17. 8 perkataan yang sering di ucapkan
~Erkkk....

~ oOhh.. yE Ke…

~hAiSh…

~Mangkuk hayun...

~heK eLeH…

~Bizi tahap Cipan Sarkas...

~ Bongok....

~iNsyAaLLaH…

~ Alhamdulillah...

18. 8 buah buku yang paling terbaru dibaca.Terbaru ehh??

~Buku Pasport Antarabangsa Malaysia....

19. 8 lagu yang saya boleh dengar berulang kali.

~Lagu dr cite GABAN

20. 8 perkara yang saya pelajari tahun lalu

~Membaca...

~Mengeja...

~Mengira...

~Blaja lupakan org...

~Blaja tak balas msg org...

~blaja tak layan org...

~bLaJa x mEnEriMa oWg LeN…

~bLaJa jgn BeRtoLaK aNsuR nGaN org..

Sebab aku dok kat Korea kan... camne nak layan org len =))=))
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pesanan Penaja

Terima kasih kerana melayari ECHAM.COM. Segala apa yang disiarkan dihalaman ini adalah pandangan penulis semata-mata. Jika terdapat sebarang kekurangan sila abaikan.