Khamis, Disember 31, 2009

Hero-hero aku

Pejam celik pejam celik sekejap je dah besar hero-hero aku ni. Yang Along dah 4 tahun, Angah pulak nak masuk 3 tahun. Ingat lagi masa kecik-kecik dulu. Along selalu keluar masuk wad. Pernah alami sekali pengalaman pahit masa along kuar dari wad. Along lahir tak cukup bulan. Dalam 8 bulan dah lahir ikut tingkap sebab mama dia ada darah tinggi. Lazimnya budak-budak lahir tak cukup bulan ni selalu kena APNEA iaitu macam terlupa nak bernafas. Bayi camni dia rase dia masih dok dalam perut mak dia dan segala-galanye akan disalur melalui tali pusat. Baik dari segi makan dan bernafas. Yang bayi ni tahu tido dengan nyenyak sampai lupakan makan dan bernafas.

Cara nak sedarkan dia kene jentik tapak kaki. Kalau dia datang lupa nak bernafas, muka sampai jadi biru. Pengalaman paling pahit tu jadi masa umur dia 25 hari. Aritu aku pegi keje macam biase. Dalam kul 10.00 MEM aku msg cakap along jadi biru bila hisap susu. Tapi bila jentik-jentik kaki dia sedar balik. Sampailah waktu petang bila aku balik keje kul 5.30 aku pangku along, aku tengok muka dia dah biru masa tu. Jentik-jentik tapak kaki langsung tak gerak. Aku tampar-tampar pipi pun dah takde respon. Terus aku pangku lari turun tangga apartmen aku. Pak sedara aku follow kat belakang. Masuk kete terus bawak pegi klinik. Masa tu memang dia langsung tak bernafas. Jarak ke klinik tu dalam 1km je tapi punyalah lama aku rase dok dalam kete tu. Sampai je kat klinik tu doktor tengok dia still tak bernafas dan kebetulan klinik tu takde pulak tabung oksigen. Berlari plak aku sambil pangku Along ke Damansara Damai Specialist .

Sampai je kat Damnsara Damai Specialist dapatlah Along oksigen. Legaaaaa.... sekejap..... Lebih kurang 1/2 jam Along dah stabil. Pihak spital tu tak berani ambik kes Along sebab Along baru je kuar dari spital Selayang. Sekadar bagi oksigen ngan bantuan kecemasan je diorang berani buat. Diorang minta aku call ambulan Hospital Sungai Buloh untuk hantar Along ke Hospital Selayang. Pada masa tu jalan jem sangat sebab jalan dari Damansara Damai ke Sungai Buloh - Kepong masih jalan lama. Bukan jalan yang cantik serta lebar macam sekarang. Pihak spital tu memang tak bagi aku hantar dengan kete. Kang kalo apa-apa diorang takut dipersalahkan.

Aku pun dengan penuh takzimnya call ler hospital Sungai Buloh. Kali pertama call dijawab oleh seorang perempuan. Mungkin Nurse kot. Yelah.. Hospitalkan.. mestilah nurse yang angkat. Takkan pak guard pulak. Aku cite masalah aku kat dia. Berbuih jugaklah mulut aku cerita. Last-last dia cakap. Jap-jap... saya tak fahamlah apa yang Encik cerita. Nanti saya bagi kat staff lain. Lepas dia letak 15 minit aku tunggu langsung takde yang sudi bercakap ngan aku. Aku letak dan selang 15 minit aku call semula. Kali ni dijawab oleh seorang perempuan jugak. Macam mula-mula tadi aku ceritakan segala masalah aku dan aku mohon dia hantar ambulan untuk bawak Along ke Selayang. Tau apa jawapan dia untuk aku yang sedang melalui situasi cemas ni. "KAmi takde pemandu wat masa ni". Jawapan macam bagi kat penternak BABI bila dipanggil untuk inject babi dari Virus JE... Korang fikirlah camne orang kat spital tu layan kita kalau kita tengah sesak camtu.

Masa tu aku blurrrr... Pihak Damansara Damai Specialist push aku suh hantar Along cepat-cepat sebab diorang takut apa2 ngan Along. Diorang tawarkan ambulan swasta pada aku. RM300 sampai ke hospital Selayang. Manelah RAKYAT BAWAHAN cam aku ni mampu nak bayar RM300 dalam masa tu. Masa tu kalau toreh muka aku konpom takde darah. Pucat abes aku masa dalam situasi tu. Dalam pada dok termanggu memikirkan apa aku nak buat, aku teringat tuan rumah sewa aku seorang pemandu ambulan. Terus aku call dia. Kebetulan masa tu dia ada kat quaters dia. Terus ambik kunci ambulan, ajak seorang MA follow dia ambik Along. Dalam 10 minit dia sampai dan bawak Along ke Selayang. Segala pengorbanan beliau tu akan aku kenang sampai akhir hayat aku. Aku sentiasa berdoa beliau sentiasa dimurahkan rezeki dan diberi kerahmatan Allah dunia dan akhirat. Kepada kakitangan yang buat onar tu, korang fikirlah elok-elok. Arini korang buat kat orang tak mustahil esok-esok anak-anak atau cucu-cucu korang pulak kena camtu. Ingat seperkara, gaji korang tu adalah hasil bayaran cukai yang datangnyer daripada titik peluh rakyat bawahan yang hina macam aku ni. Ni gambo hero-hero aku yang terbaru.



Along dan angah



Along



Angah



Ada ensem macam papa diorang tak... hehhehehe

Rabu, Disember 30, 2009

H.A.N.G

Aku dah mula nak hang sebab kompeni dah makin nazak. Kalau ikut perkiraan sekarang ni mungkin waktu terdekat aku bakal takde keje. Apa aku nak buat aku pun tak tahu. Keje yang menunggu takde lagi ni. Adessss....

Selasa, Disember 29, 2009

Renung-renungkan.....

Kalau kita terjaga di tengah-tengah malam itu, ia sebenarnya satu anugerah dari Allah. Allah kirimkan malaikatNya mengejutkan kita supaya kita bangun beribadah kepada Allah. Sebagai tanda terima kasih kerana mengejutkan kita, paling malas pun, mintalah apa-apa (berdoa) walau sedikit (meskipun kita masih di tempat tidur) kepada Allah, kemudian tidurlah." "Kalau kita sedar, kemudian kita terus sambung tidur tanpa ucapkan apa-apa (contoh beristighfar, bertahmid dan sebagainya), kemudian malam kedua dan malam ketiga pun begitu juga, kita bimbang (kalau) malaikat tidak akan datang lagi mengejutkan kita." (alangkah ruginya kita) sekadar perkongsian..renung2kan..dan selamat beramal!

Isnin, Disember 28, 2009

Y.A.N.K

Semalam masa tengah merempit dengan Jaguar aku kat jalan Gua Musang - Merapoh - Kuala Lipis terdengar plak lagu ni. So layannnnn........

Rabu, Disember 23, 2009

Toilet Sign...















































Khamis, Disember 17, 2009

Selamat Menyambut Tahun Baru 1431 Hijrah. Jom hayati lagu kat bawah ni. Semoga boleh diambil sebagai pengajaran dalam menempuh dan mengotakan azam baru....

Rabu, Disember 16, 2009

Saidina Umar Jadi Papa Lepas Jadi Khalifah Islam

Aku copy kat Perisik Rakyat. Baca sebagai tauladan untuk diri kita.

Mengikut semua riwayat yang kita terima, Saidina Umar bukanlah seorang yang misikn atau papa sebelum beliau menjadi Khalifah Islam. Malahan ada riwayat yang sahih yang mana Saidina Umar telah sanggup meng”infaq” kan setengah dari harta beliau untuk Allah dan Rasul SAW.

Dengan kata lain, kedudukan ekonomi Saidina Umar sebelum menjadi Khalifah adalah sangat stabil. Beliau dikenali menjalankan profesi sebagai pedagang. Walaupun karier beliau sebagai pedagang tidaklah sehebat Abdul Rahman bin Auf, namun tidaklah Saidina Umar itu hidup melarat dan papa.

Namun, kesemua kesah-kesah kesempitan hidup yang kita dengar berkaitan dengan Saidina Umar kita hanya dengar selepas beliau menjadi Khalifah Islam. Ini kerana setelah menjadi Khalifah, beliau terpaksa berhenti profesi beliau yang asal sebagai pedagang (trader) dan menumpukan waktu dan tenaga beliau untuk menjaga “Darul Islam”.

Tapi sebelum kita mulakan kesah2 kesempitan hidup Saidina Umar, haruslah kita ingat bahawa di bawah pimpinan Khalifah yang papa ini, Islam telah berjaya mengalahkan 4/5 dari Empayar Rom Timur dan keseluruhan dari Empayar Parsi.

Dan yang menghairankan sekali, sewaktu berita kemenangan Islam ini sampai ke Kota Madinah, Saidina Umar tidak mengarahkan apa-apa sambutan ataupun keramaian bagi meraikan kemenangan Islam ini. Tidak seperti adat empayar2 Rom dan Parsi di mana kemenangan yang gemilang seperti ini akan diadakan sambutan dan keramaian yang berlangsung selama seminggu lebih. Tentera-tentera yang terlibat dalam perang akan berkawad di tengah-tengah kota dipimpin oleh jeneral yang bertanggungjawab ke atas kemenangan tersebut.

Hamba dan tawanan perang akan dipamirkan kepada khalayak ramai, dan pemimpin bala tentera musuh akan dibunuh di hadapan khalayak ramai bagi menandakan kesahan kemenangan.

Saidina Umar tidak MENGARAHKAN apa-apa sambutan. Mengapa? Kerana dalam hanya beberapa tahun pemerintahan Saidina Umar, Empayar Islam telah bertukar dari sebuah empayar yang paling papa kepada empayar yang terkuat dan terkaya di dunia. Dalam masa beberapa tahun, Empayar Islam telah menjadi KUASA BESAR DUNIA.

Saidina Umar merintih dan mengadu kepada Allah kerana beliau dalam keadaan bimbang dan gundah gulana. Bagi Saidina Umar, ujian kemiskinan itu lebih mudah dihadapi berbanding dengan ujian kekayaan dan kesenangan. Jumlah harta rampasan perang yang di dapati oleh tentera Islam mencukupi untuk mengkayakan setiap orang di Mekah dan Madinah bagi 7 keturunan. Itu hanya harta dari PArsi, belum Rom.

Hasil dari kebimbangan Saidina Umar itu, kita lihat Saidina Uthman menghargainya, dan dalam pemerintahan 10 tahun Saidina Uthman Islam telah berjaya sampai ke sempadan Libya/Maghribi (seterusnya nanti Islam akan sampai ke Sepanyol).

Dibawah pimpinan Saidina Uthman dan Saidina Muawiyyah ibnu Suffian, Arab2 yang hidup naik unta di Padang Pasir telah berjaya dilatih menjadi lasykar-lasykar di laut. Saidina Muawaiyyah berjaya menubuhkan Armada Laut Islam yang pertama dan berjaya mengalahkan Armada Rom Timur yang datang dari Konstantinople. Kemenangan itu amat penting bagi menjaga kota Iskandariah dari ditawan semula oleh Rom Timur sepanjang pemerintahan Saidina Uthman.

Ertinya, kekayaan yang didapati dari kemenangan itu berjaya digunakan bagi mengembangkan lagi Islam dan menguatkan lagi dakwah Islamiyyah. Sepanjang pemerintahan Saidina Uthman, Islam berkembang dengan megah. JUTAAAN MANUSIA masuk Islam.

Semua hasil dari polisi dan contoh pemerintahan yang papa bernama Saidina Umar Ibnul Khattab.

(Saidina Uthman juga meneruskan gaya hidup Saidina Umar dan beliau syahid di dalam rumah beliau yang kecil sewaktu sedang membaca Al Quran. Beliau dibunuh pun kerana beliau tidak mahu membazir wang rakyat untuk membayar gaji2 pengawal beliau dari gerombolan rakyat Madinah yang menentang usaha beliau dalam mengeluarkan Mushaf Uthmani).

Kesah Kepapaan Saidina Umar Selepas Menjadi Khalifah

Kisah2 ni semua telah maklum. Saya cuma beri sebagai point form sahaja untuk kita “refresh” ingatan kita :
  1. Anak Saidina Umar pernah mengadu bajunya koyak di 13 tempat dan ada tampalan bajunya menggunakan kulit kayu kerana Saidina Umar.
  2. Saidina Umar mahu meminjam 4 Dinar dari Baitulmal, tapi bila diberi borang untuk diisi, beliau tak dapat menulis nama beliau kerana takut kalau tak dapat bayar, beliau terpaksa mintak halal dari KESELURUHAN UMAT MUSLIMIN. Banyak sangat tu nak mintak halal.
  3. Saidina Umar pernah pergi pinjam wang dari Abdurahman bin Auf. Abdurrahman terkejut dan bertanya kenapa pinjam dari dia, sedangkan Baitulmal boleh meminjamkan kepada Saidina Umar ribuan dinar. Saidina Umar menjawab, kalau dgn Abdurahman, kalau dia mati, beliau hanya bertanggungjawab dgn Abddurahman. Nanti waris2 saidina Umar boleh selesaikan. Tapi, kalau dengan Baitulmal, Saidina Umar terpaksa mintak halal kepada seluruh kaum Muslimin.
  4. Gaji Saidina Umar ni sama dengan gaji Saidina Abu Bakar. Gaji tersebut cukup untuk keperluan hidup Saidina Abu Bakar. Tapi, di zaman Saidina Umar berlaku kemarau panjang yang amat dahsyat. Sehingga ada riwayat Muttawatir, Saidina Umar meminta Saidina Abas berdoa dalam satu majlis Solat Minta Hujan.
  5. Kemarau panjang ini menyebabkan harga barang semua naik dan secara otomatik menjadikan gaji Saidina Umar tidak mencukupi.
  6. Namun, apabila ada usaha beberapa Sahabat yang menyampaikan hasrat mereka melalui anak Saidina Umar, Hafsah, untuk menaikkan gaji Khalifah, Saidina Umar RA menjadi marah dan menolak cadangan tersebut.
  7. Isteri Saidina Umar pernah mengirim bau-bauan kepada permaisuri2 kerajaan lain pada waktu itu. Dan, biasanya balasan yang diberikan adalah bekas minyak wangi tersebut akan diisi dengan emas dan permata. Saidina Umar memerintahkan supaya emas dan permata tersebut diserahkan kepada Baitulmal kerana minyak wangi yang digunakan sebagai hadiah itu pun dibeli dengan wang Baaitulmal.
  8. Saidina Umar pernah mengarahkan penjual susu di Madinah supaya jangan mencampur susu mereka dengan air. Pada suatu malam, sewaktu Saidina Umar menyamar dan meronda di kota Madinah, beliau terdengar seorang ibu berkata kepada anak gadisnya untuk mencampur air ke dalam jualan susu mereka. Anak gadis itu tidak mau kerana ditegah Saidina Umar. Ibu itu berkata kenapa nak takut sebab Saidina Umar tidak tahu. Anak gadis itu berkata walaupun Saidina Umar tidak tahu tapi Allah tahu.
  9. Saidina Umar besoknya mengarahkan orang mencari anak gadis itu, seterusnya mengarahkan anak beliau menikahi anak gadis itu. Keturunan dari anak gadis yang jujur itu kemudiannya melahirkan Saidina Umar Abdul Aziz, Khalifah Islam yang kelima.
PENGAJARAN

Kehidupan sederhana bagi kepimpinan mengandungi KEKUATAN YANG AMAT BESAR. Kita lihat sendiri Tok Guru Nik Aziz kekal memerintah Kelantan selama 20 tahun. Tindakan lebih kuat pengaruhnya berbanding perkataan. Semua orang boleh berkata tapi tidak semua orang boleh melakukannya.

Dari kenyataan beberapa anak kepada Allahyarham Ustaz Fadzil Nor, mereka kata arwah ayah mereka tidak meninggalkan kepada mereka apa-apa harta kekayaan. Namun kita lihat sendiri kesemua anak2 Ustaz Fadzil masuk dan lulus universiti. Dan bukan setakat lulus, tapi lulus cemerlang. Berapa ramai anak-anak orang kaya yang kita lihat tidak menjadi manusia. Namun, Ustaz Fadzil menjadi contoh terbaik dalam hal ini.

Benarlah kerisauan Saidina Umar. Kemenangan itu lebih banyak fitnah dari kekalahan.

Soalnya sekarang mampukah PAS mengekalkan contoh tauladan kepimpinan Islam seperti SAidina Umar sendiri demi mencapai kegemilangan Islam yang pernah dicapai oleh para sahabat2 RA.

Selasa, Disember 15, 2009

Marriage Life Before and After !!

Dapat kat Email..... Bagus untuk renungan. Boleh kata semua rialiti kehidupan.. keh3...

Before marriage.
Darling here.. Darling there...
After marriage.
Baling here.... Baling there..

Before marriage.
I die for you. . .
After marriage.
"You die, up to you. "
Lagi lama married.
You die I help you!

Before marriage.
You go anywhere. . I follow you.
After marriage. .
You go anywhere. . Up to you .
I go everywhere…don’t ask me.
Lagi lama married.
You go anywhere better get lost!!
None of my business

Before wedding
You are my heart, you are my love"
After wedding
"you get on my nerves. "

Before wedding
"you are sweet and kind just like Cinderella"
After wedding
"you are worse than godzila"

Before wedding
Roses are red, violets are blue. Like it or not, I'm stuck with you
After wedding
Roses are dead, I am blue. You get on my head, I will sue you

Before wedding
Every makan he brings you to Shangri-La
After wedding
You want to go, he says you wait-la

Before wedding
She looks like Anita Sarawak
After wedding
Don't know whether katak or biawak
(Ayat macam haram)

Isnin, Disember 14, 2009

ARRRGGHHHHH... KENA TIPUUUUUU!!!!!!!!!!

Semalam aku isi minyak kat Esso Sri Damansara kat area umah aku. Dalam dok mengepam minyak tu datanglah sorang lelaki tanyer aku. Dia nak minta duit ngan aku sebab dh takde duit nak makan. Aku cakap ngan dia aku mane ade duit. Dalam dok sembang-sembang tu dia kuarkan henpon dia. Dia cakap dia nak jual henpon dia kat aku. Yang penting dia nak aku bagi dia duit sbb nak buat belanja. Lelaki ni cakap melayu agak kurang fasih. Aku ajak dia cakap bahasa inggeris pun lagi dia tak paham. So aku layanlah dia dalam bahasa melayu. Aku tanyer dia asal mane? Dia cakap Taiwan. Masa ni aku dah tau dia tipu aku. Tatu penuh kat tangan lagi nak cakap orang Taiwan. Aku syak mamat ni orang Sabah atau Sarawak. Dia tunjukkan henpon dia kat aku. NOKIA EXPRESS MUSIC. Dia nak tolak kat aku RM500. Aku cakap aku takde cash banyak tu. Pastu dia minta aku bayar je RM300 sbb dia mmg perlukan duit sgt2. Lepas selesai isi minyak aku park kete aku kat tepi then aku ambik tepon kat tangan dia. Aku masukkan sim card aku then try buat call. Henpon ni ternyata ok dn berfungsi dengan sebaiknya.

Dalam dok fikir tu timbul rase 'kesian' kat dalam hati aku. Niat hati aku nak tolong mamat ni. Sblum aku bagi duit kat dia, aku terperasan yang dia ambik tepon tu kat tangan aku dan pulangkan semula kad SIM aku. Lepas pada tu dia campakkan henpon tersebut ke tempat duduk pemandu kete aku. Lepas aku bagi dia duit, mamat ni terus blah tapi yang jadi kemuskilan pada aku dia nampak tergesa-gesa dan satu kemusykilan paling besar dalam benak aku lepas je dapat duit dia pegi ke tepi dinding esso tu dan mengintai aku pergi dari situ. Aku nampak dia buat camtu bila aku pandang dr cermin pandang belakang kete aku. Hati aku jadi tak best sekejap. Terus aku berhenti kat tepi jalan dan test henpon tersebut.

Bila aku pegang je henpon tu aku dah tau, AKU KENA TIPU.... Henpon ni digunakan hanya untuk DISPLAY sahaja kat dalam cermin dan tak boleh berfungsi pun. Aku patah balik cari mamat tu tapi dia dah takde. So semalam aku memang aku kena tipu bulat-bulat ngan mamat tu. Mungkin semalam lepas aku blah dari Esso tu, dia bersorak keriangan kerana berjaya mendapatkan RM300 atas sebab KEBAIKAN aku yang mudah kesian kat orang. Peristiwa semalam tu bagi aku pengajaran. Lepas ni aku janji, kalaulah datang pada aku orang merangkak sekalipun yang cakap dia takde duit jangan harap aku bagi seposen pun kat dia. Dunia harini dah tak boleh nak percaya itu semua. Penuh tipu daya.

Pada semua yang membaca tulisan aku ni harap korang lebih berhati-hati bila berada di hentian rehat dan stesen minyak yang mempunyai kemudahan ATM. Setan-setan camni sentiasa berkeliaran untuk kenakan kita. Aku percaya satu hari nanti mamat ni akan kantoi gak. Cuma masanya belum tentu bila.

Malam tadi aku ada sembang-sembang ngan Pegawai penyiasat Jenayah Perdagangan IPD PJ. Dia tanyer aku nape boleh jadi camni. Aku pun tak mampu nak jawab apa-apa. Niat aku nak tolong orang tapi aku lupa yang dengan kebaikan tersebut aku akan rugi. Dia gelak je. Emmm.. sbnarnyer kejadian ni dah banyak berlaku dan sebelum-sebelum ni orang Sabah yang banyak wat keje ni. Semalam pegi jugak cari mamat ni tapi tak jumpa plak. Dah lari lah tu. Memang takde rezeki akulah RM300 tu. Redha jelah dgn semua tu. Kat bawah ni aku tunjukkan gambar henpon tersebut.



Memang real (Pandangan hadapan)



Pandangan Belakang



Bila aku baraikan



Kat mane aku nak letak SIM KAD????

Kepada sesiapa yang ada terjumpa dan berhadapan kes macam di area KL dan Selangor sila kol aku secepat mungkin. No tepon cari kat post2 sblm ni. Cuba lengah-legahkan penjenayah ni sehingga aku sampai. Taulah nasib dia bila aku sampai nnt. Memang aku humban dia dalam bilik takde dapur.

Jumaat, Disember 11, 2009

Surat aBaNg kepada AyAnG

Dear Ayang,
Bukanlah abang sayang keta tu lebih dr ayang.. tapi ayang kene faham keta tu keta bos abang. Nanti kalau ilang sapa nak ganti.. ayang abang suruh keja ayang xnak, ayang kata nak dok umah jaga anak,nak siap kan sarapan nak kemas umah tapi ayang tiap2 hari bgn tido kul 12.. macam mana nak wat keja umah...

Cuba lah ayang pk mana x abang tido dalam keta... abang balik keja lambat skit ayang dah kunci pintu..bukan nye abang gi foya2 kan abang gi keja...lagi satu pasal piza yang ayang ngidam tu.. ayang nak piza yg di oder dr jepun.. mana lah abang ada duit nak oder.. abang nak bg apam balik yg jual kat depan ofis abang ni ayang xnak, ayang nak jugak piza dr jepun.. nasib baik abang x belikan kalau x anak kedua kita tu mesti muka cam doremon..ish xnak laa abang..

Pasal hadiah kan abang dah belikan tapi abang sembunyi kan kat dapur.. ayang yang tersalah buang ingatkan sampah... tulah abang suruh kemas umah tu ayang kata umah kita dah bersih tapi hadiah dgn sampah pun dah jadi serupa jek...hadiah tu mahal tau abang beli untuk ayang..
Sebenarnye abang sayang ayang lebih dr keta tu wlau pun hantaran masa kita kawin cuma rm8k..ayang x tau bpe kali abang turun naik bank nak wat loan rm8k..tapi demi ayang abang wat jugak..
sbb masa tu ayang kalau mekap mmg sebijik maya karin.. tapi sejak ayang wat rebonding 3 tahun lepas setiap kali ayang mekap abang terbayang lak muka pontianak dlm citer phsm.. bukan ayang x cantik tapi kening ayang tu gi cukur wat per.. walau pun abang selalu cukur janggut abang tapi ayang xyah laa nak cukur kening ayang tu....pasal morning kiss tu, ayang bangun pun dah tengahari nak morning kiss cam mana.. dah laa ayang.. abang malas nak citer..

Tapi abang nak bg tau jgk kat sini ayang tetap no 1 dlm hati abang..nanti kalau naik bas tu bebaik.. ayang nak balik kpg abang izinkan Cuma jgn lupa kim salam kat mak ayah kat sana .. kalau ada gulai tempoyak ke nanti jgn lupa bwk balik skit..

Kalau ada lembu terlepas ke ayang xyah laa susah2 gi kejar lembu tu... biar jek.. nnti abang balik kpg abang kejar kan ..bukan apa takut lembu tu tanduk ayang nnti bukan stakat calar jek silap2 leh masuk hspital. abang kene tanduk xpe..

Jaga anak2 baik2 jgn bagi diorang main kat sungai musim2 banjir ni.. nak dpt anak bukan senang takut nnti ayang ngidam lagi piza jepun lak lagi haru.. baik jaga jek yg dah ada tu..ayang pun jaga diri baik2.. jgn sampai jatuh longkang lagi.. hehe.. abang mmg xnak ketawa masa tu tapi nak wat cam mana ayang jatuh kepala dulu yang masuk longkang...dah laa rambut ayang masa tu baru lepas rebonding.. mmg abang ketawa...hahahhahah ahahha

Love,
Abang

Khamis, Disember 10, 2009

Surat AyAnG kepada ABaNg

Dear abang,
Ayang nak mintak kebenaran abang untuk bawa anak-anak balik ke kampung. abang tak perlu hantar ayang sebab ayang mampu untuk bawa anak-anak ke kampung musim cuti sekolah ni dengan bas.. abang jagalah diri abang dan kereta abang baik-baik... cuma ada perkara yang ingin ayang luahkan disini... kereta baru abang tu mahal.. harga mencecah 100k barangkali.. sebab tu abang sayangkan kereta abang lebih dari ayang... sampaikan abang dah terlena dalam kereta abang tu sejak abang beli 3 bulan yang lalu dah masuk 3 malam... abang sayangkan kereta abang lebih dari ayang, nak tau ngape?

Harga kereta abang tu lebih mahal dari wang hantaran yang ayah ayang letakkan masa kita kahwin dulu.. cuba hantaran ayang lebih mahal dari harga kereta abang?

Tiap-tiap pagi abang mesti gosok kereta abang, nak nampak berkilat..tapi ayang nak dapat kiss g.morning pun susah

Sejak beli kereta tu, sebulan sekali macam-macam aksesori abang beli kat kereta, ayang nak dapat hadiah besday setahun sekali pun susah..

Kereta sebulan sekali abang servis, abang kata kena jaga maintainance. ..ayang nak dapat pi salon setahun sekali pun susah...

Kereta abang make up lawa-lawa.. tapi kalau ayang make up lawa-lawa abang kata ayang tak sedar diri kereta abang bagi makan minyak mahal-mahal cecah 100 setin pun ada, ayang nak makan pizza sekeping jer masa mengidam anak kedua kita abang kata ayang mengada-ngada.

Kereta abang kalau anak-anak sentuh sikit bodynya abang marah anak macam nak makan, ayang jatuh longkang besar boleh abang gelak

Paling menyedihkan. .. ayang tanya ngape tidur dalam kereta? abang jawab takut orang curi kereta abang.. kalau ayang kena curi??

Ayang nak balik kampung dulu.. anak-anak nak jumpa atuk dengan nenek depa.. tak nak naik kereta abang takut calar.. ayang calar takpe.. jaga diri elok-elok, sarapan ayang dah sediakan. ayang pi tak lama sekolah bukak ayang balik lah dengan anak-anak.. pesanan ayang..

ABANG SURUHLAH KERETA ABANG TU MASAKKAN MAKAN KESUKAAN ABANG
ABANG SURUHLAH KERETA ABANG TU BASUHKAN PAKAIAN ABANG
ABANG SURUHLAH KERETA ABANG TU GOSOKAN KEMEJA ABANG
ABANG SURUHLAH KERETA ABANG TU SIAPKAN AIR MANDI ABANG
ABANG SURUHLAH KERETA ABANG TU KEMASKAN RUMAH ABANG
ABANG SURUHLAH KERETA ABANG TU URUT-URUT BADAN ABANG
ABANG SURUHLAH KERETA ABANG TU TEMANKAN ABANG TIDUR

Love,
ayang

Rabu, Disember 09, 2009

Kenapa aku pecat seksecretary aku

Dua minggu yang lalu merupakan ulang tahunku yang ke-35 dan mood-ku tidak
terlalu baik pada pagi itu. Aku turun untuk sarapan dengan harapan isteriku akan
mengucapkan dengan penuh sukacita. “Selamat Ulang Tahun suamiku tersayang”
Waktu berlalu dan bahkan dia tidak mengucapkan selamat pagi.

Aku berpikir, ya, itulah isteri, tapi mungkin
anak-anakku akan ingat kalau hari
ini aku berulang tahun. Anak-anak datang ke meja makan untuk sarapan namun
mereka juga tidak mengatakan satu patah katapun. Akhirnya aku berangkat ke bilik
tidur dengan perasaan penuh kecewa dan sedih. Di pejabat, Ketika aku masuk ke
pejabat, sekertariku, Janet, menyapaku “Selamat pagi Boss, Selamat Ulang
Tahun” Dan akhirnya aku merasa sedikit terubat mengetahui ada seseorang yang
mengingat hari ulang tahunku.

Aku bekerja sampai tengah hari dan kemudian Janet mengetuk pintu bilikku dan
berkata, Apakah tuan tidak menyadari bahwa hari ini begitu cerah di luar dan
hari ini adalah hari ulang tahun tuan, mari kita pergi lunch, hanya kita berdua.

Aku berkata “Wow!”, itu adalah perkataan yang luar biasa yang saya dengar
hari ini, mari kita pergi. Kami berdua pergi lunch. Kami tidak pergi ke tempat
di mana kami biasanya lunch, tetapi kami pergi ke tempat yang sepi. Kami
memesan
2 gelas fresh orange dan menikmati makanan tengahari kami.

Dalam perjalanan pulang ke pejabat, Janet berkata, Anda tahu ini adalah hari
yang begitu indah, kita tidak perlu kembali ke pejabat kan ? “Tidak perlu,
saya pikir tidak perlu” jawabku. Lalu dia mengajak saya untuk rehat ke
apartmentnya. Setelah tiba di apartmentnya, dia berkata.. Tuan, jika tuan
tidak keberatan, saya akan pergi ke ruang tidur dan berpakaian seksi
sedikit..”

“Tentu saja boleh”, sahutku dengan gembira. Dia pergi ke kamar tidur dan
kira-kira enam minit kemudian dia keluar membawa kek ulang tahun yang besar
diiringi oleh isteri, anak-anakku dan sejumlah rakan kerja kami sambil
menyanyikan lagu Selamat Ulang Tahun. Aku hanya duduk terpaku di sana, Di sebuah
sofa panjang, telanjang tanpa sehelai benang.

Selasa, Disember 08, 2009

Taubat

Isnin, Disember 07, 2009

Jemput Follow

Aktiviti aku hari semalam. Moh kita klik sini. Disini aku ingin mempelawa kepada semua pengunjung Echam.com berkongsi pendapat dan pengalaman korang semua dalam aktiviti memancing baik secara aktif atau tidak aktif kat sini. Jemput follow. Bukan orang Pahang kalau tak reti memancing. heheheh...

Sabtu, Disember 05, 2009

Fantastic Photo

A photo made by 18,000 men at 1918.


Jumaat, Disember 04, 2009

Men After 40

Ada tak abg-abg yang camni. Kalo ade cuba buat pengakuan ikhlas sikit. Kepada Abg Syed, kawan rase aok mesti kantoi lagi nok tengok video ni. Special request for you, please see this movie at nearly cyber cafe... hahahhaha...







Khamis, Disember 03, 2009

Hari Ini dan Semalam

Keluar pulak lagu ni kat radio pagi ni. Satu keje plak aku teringat kat awek lama. Emmm.. apalah kabar dia skang ni. Kalaulah aku ni Ahli Nujum Negara......


Rabu, Disember 02, 2009

The Wheel Of Life

Sebenarnyer kat hujung sekali tu kena letak satu lagi gambar. Gambar Kereta Mayat.....


Rabu, November 25, 2009

Puisi Untuk Sang Puteri

Ditujukan kepada sesiapa yang berkenaan.



Menjunjung Kasih Cinta Setia
Biar Luka Jemala Hamba
Membuai Rindu Santapan Kalbu
Asal Dapat Sentuh Bayangmu

Sulaman Emas Kebaya Labuh
Untuk Puteri Berpadan Sungguh
Mabuk Kepayang Sekelip Mata
Jangan Hamba Dituduh Gila

Ingin Membina Istana Dari Permata
Malang Sekali Hamba Tak Punya Apa
Ingin Mencoret Warkah Bertinta Emas
Tapi Sayang Tiada Indah Bahasa Hamba

Hanya Mencoret Warkah Usang
Untuk Melepas Kasih dan Sayang
Jangan Hamba Dianggap Gila
Niat Suci Di Hati Hamba

Selasa, November 24, 2009

Mimpi Indah

Posisi tidur paling enak didunia... hahahhaha


Isnin, November 23, 2009

Jom Retro....

Jumaat, November 20, 2009

RibaiBaru (Revival)

Minggu lepas aku ada dengar lagu ni kat Sinar.FM. Tajuk jepunnya RibaiBaru. Kalau dalam bahasa Inggeris Revival iaitu dibangkitkan semula.


Khamis, November 19, 2009

Aku tak minta jadi POPULAR.

Ramai yang tak puas hati bila aku camni. Aku heranlah ngan diorang ni. Bukan nak bagi semangat pada aku malah ada yang kutuk cakap aku tak layak berkeadaan macam ni. Salah ke kalau aku ditakdirkan jadi macam ni. Hari-hari aku serabut dok fikir problem ni. Tambah-tambah aku heran bila org cakap aku cuba menipu pandangan diorang. Tapi demi kerana kerjaya dan masa depan aku, aku postkan jugak gambar terbaru aku. Biarlah aku dicerca dengan pelbagai umpat nista tapi yang pasti aku bolehhhhh... Cuma kepada kawan-kawan yang pernah kutuk dan hilang kepercayaan kepada aku, satu je pesanan aku. Usaha tangga kejayaan walaupun dengan cara kelentong sekalipun. Jangan rase rendah diri dengan pencapaian aku ni. Sebenarnye inilah berkat usaha aku selama ni. keh..keh...keh...



Percaya tak ni gambar aku......

Rabu, November 18, 2009

Makeup yang berkualiti

Selasa, November 17, 2009

Kasih Ayah

Copy dari blog Abu Muaz

Isnin, November 16, 2009

Fenomena Laut Terbelah Dua

Ini adalah fenomena alam yang paling mengagumkan di Korea Selatan yang
Dinamai "Moses Miracle", dua kali setahun terjadi air surut, terbuka
Suatu alur daratan sepanjang 2.8 kilometer Dan lebar 40 meter yang
Menghubungkan pulau Jindo Dan Modo selama beberapa jam.

Suatu festival diadakan untuk mengingatkan kejadian alam Dan dihadiri
Orang-orang dari segala penjuru dunia ini. Bagaimanapun kejadian alam
Ini belum begitu diketahui sampai tahun 1975, ketika Mr. Pierre Randi
Duta besar Perancis untuk negara Korea berkunjung kemari dan mempublikasikannya di surat kabar Perancis.








Jumaat, November 13, 2009

Casablanca

Aku pernah nyanyi lagu ni kat depan mamat ngan minah Korea masa diorang invite aku pergi satu majlis meraikan last trip aku ke Korea Selatan awal tahun aritu. Last majlis tu diorang suruh aku nyanyi satu lagu untuk diorang. Dalam banyak-banyak lagu yang ada, lagu ni ngan lagu Hotel California je yang aku suka dan boleh nyanyi. So aku pilih lagu ni. Lagu ni kebanyakkan kanak-kanak purba je yang tahu. Budak-budak remaja klasik cam aku ni tak banyak yang tahu. Rakaman video masa aku nyanyi smp skang ni aku tak dapat dr mamat korea tu. Aku rase dia dah jual secara pasaran gelap agaknya rakaman nyanyian aku tu.

Aku try jugak cari dalam youtube dengan tajuk hebat terlampau, aksi terlampau, marveles terlampau tapi semua takde. Maknanya dia belum lagi post kat dalam youtube. Kalau dia post mampusss akuuuu... Mesti kena dakwa di mahkamah persatuan isteri-isteri yang Majistret dia Kak Zai, pendakwaraya Kak Cik, para juri Kak Normah, Kak Hai, Finaz, lepihlady, pB, dan Kak Maiyah dan kak pah. Pemerhati dari PBB dalam bahagian Perlindungan Remaja Klasik terdiri dari Koyuki, Ezzati, Edi, zetty, kak saliza, ummu dan Don.

TAPI... aku ada peguam-peguam yang hebat terdiri daripada Abg Syed, Endiem, Mazru dan Cikgu Fadh. Cikgu Jang ngan Al sebagai peguam simpanan kot-kot masa tu Abg Syed kena OT. Bukan boleh harap sangat dia tu. OT je kejenya... hahahhahah..... Hebatkan perbicaraan ni. Ngeri aku nak fikir benda ni. keh.. keh.. keh...

Apa-apa pun jom layan lagu kat bawah ni. Casablanca......


Khamis, November 12, 2009

Insuran Paling Baikkkkkkkkk

Sesapa yang belum ada insuran boleh ambik cepat. Aku dah sign up semalam.... muahahahhah. Entah hape-hape iklan camni.




Rabu, November 11, 2009

Believe it or not

Can you imagine walking on Niagara falls ???








Selasa, November 10, 2009

Surat Dari Setan

Aku melihatmu kemarin, saat engkau memulai aktiviti harianmu.Kau bangun tanpa sujud mengerjakan subuhmu. Bahkan kemudian, kau juga tidak mengucapkan'Bismillah' sebelum memulai santapanmu, juga tidak sempat mengerjakan shalat Isha sebelum berangkat ke tempat tidurmu.
Kau benar2 orang yang bersyukur, Aku menyukainya. Aku tak dapat mengungkapkan betapa senangnya aku melihatmu tidak merubah cara hidupmu.

Hai Bodoh, Kamu millikku. Ingat, kau dan aku sudah bertahun-tahun bersama,dan aku masih belum bisa benar2 mencintaimu. Malah aku masih membencimu, karena aku benci Allah. Aku hanya menggunakanmu untuk membalas dendamku kepada Allah.Dia sudah mencampakkan aku dari surga, dan aku akan tetap memanfaatkanmu sepanjang masa untuk mebalaskannya Kau lihat, ALLAH MENYAYANGIMU dan dia masih memiliki rencana-rencana untukmu dihari depan.

Tapi kau sudah menyerahkan hidupmu padaku, dan aku akan membuat kehidupanmu seperti neraka.Sehingga kita bisa bersama dua kali dan ini akan menyakiti hati ALLAH. Aku benar-benar berterima kasih padamu, karena aku sudah menunjukkan kepada NYA siapa yang menjadi pengatur dalam hidupmu dalam masa2 yang kita jalani Kita nonton film 'porno' bersama, memaki orang, mencuri, berbohong, mempersenda dan mempermain kan perasaan orang, munafik, makan sekenyang-kenyangya, bergosip, manghakimi orang, menghujam orang dari belakang, tidak hormat pada orang tua , Tidak menghargai Masjid, berperilaku buruk. TENTUNYA kau tak ingin meninggalkan ini begitu saja.

Ayuhlah, Hai Bodoh, kita terbakar bersama, selamanya. Aku masih memiliki rencana2 hangat untuk kita. Ini hanya merupakansurat penghargaanku untuk mu. Aku ingin mengucapkan 'TERIMAKASIH' kerana sudah mengizinkanku memanfaatkan hampir semua masa hidupmu. Kamu memang sangat mudah dibodohi, aku menertawakanmu.Saat kau tergoda berbuat dosa kamu menghadiahkan tawa. Dosa sudah mulai mewarnai hidupmu.Kamu sudah 20 tahun lebih tua, dan sekarang aku perlu darah muda.Jadi, pergi dan lanjutkanlah mengajarkan orang-orang muda bagaimana berbuat dosa. Yang perlu kau lakukan adalah merokok, mabuk-mabukan, berbohong, berjudi, bergosip, dan hiduplah se-egois mungkin.Lakukan semua ini didepan anak-anak dan mereka akan menirunya.

Begitulah anak-anak.Baiklah, aku persilakan kau bergerak sekarang. Aku akan kembali beberapa detik lagi untuk menggodamu lagi.Jika kau cukup cerdas, kau akan lari sembunyi, dan bertaubat atas dosa-dosamu.Dan hidup untuk Allah dengan sisa umurmu yang tinggal sedikit. Memperingati orang bukan tabiatku, tapi diusiamu sekarang dan tetap melakukan dosa, sepertinya memang agak aneh. Jangan salah sangka, aku masih tetap membencimu. Hanya saja kau harus menjadi orng tolol yang lebih baik dimata ALLAH.

Jumaat, November 06, 2009

Patutlah sedap

Aritu ari Rabu. Habis je kelas kul 1.00 masing-masing lari macam ribut ke dewan makan. Lambat je sikit memang beratur panjanglah jawabnya. Pengajar aku plak jenis bagi kuar kelas ngam-ngan pukul 1. Dahlah bengkel aku jauh dari dewan makan. Masa lari-lari pecut ni masing-masing dalam pala ingat nasi je. Mihun pagi tadi dah habis di proses agaknya dalam perut budak-budak ni. Sampai dewan makan barisan dah pendek sebab geng-geng yang dekat ngan dewan makan banyak yang dah serupa pacat. Bila dah kenyang kena blah. Jangan tunggu.

Menu hari tu ikan jaket masak sambal, sayur sawi tumis air, tembikai susu dan air sirap. Sampai je meja makan nasi aku dh macam gunung Tahan. Selera masa tu tahap org sesat 7 hari dalam hutan. Sambil makan sambil pung pang pung pang ngan geng-geng aku. Ntah apa diorang cite aku pun tak tahu. Sejak dari suapan pertama lagi aku rase masakan arini ada sikit sedap serta menyelerakan aku. Nak kata tadi aku keje kuat tak jugak sebab tadi dari start kelas smp rehat aku dok ngadap game je kat pc tu. Heran jugak benak aku masa tu. Makin aku suap makin sedap. Penangan sapa plak yang masak sedap camni. Nak kata Ema juling tak jugak. Ema tu ngorat retilah. Pastu bila org ngorat dia, dia punya jual mahal smp toke sawit Kulai pun tak mampu beli.

Dalam dok bersembang tu aku perasan nasi aku dh nak habis. Perut dah mula rase padat tapi dah tinggal sesuap ni elok aku habiskan. Sayur sawi tumis air tinggal 2 3 puntung je lagi. Elok aku nak ambik sawi yang terakhir. Aku kaget... Tekak dan perut rase satu macam. Terasa seperti berada di antara realiti dan fantasi masa tu. Aku mula membayangkan bagaimana Ema bersorak gelakkan aku kerana dia dah buat yang tersedap dalam makanan tu. Akhirnya selera aku tiba-tiba mati. Suapan terakhir aku bertukar menjadi sebuah keluhan kosong. Aku tak tahu dah berapa suapan aku yang paling sedap tu. Patutlah gelodak hati aku mengatakan makanan hari ini paling sedap dalam sejarah. Patutlah suapan aku makin menjadi-jadi tadi. Akhirnya aku bangun sambil melangkah longlai ke singki membasuh tangan. Aku pasrah, aku redha.......


Psssttt:- Korang pernah makan ulat yang makan dan bersarang dalam daun sawi tak????

Selasa, November 03, 2009

Masihkah Kau Ingat

Lama dah takde kat TV cite ni. Dengar lagu je terus aku jadi semangat. hikhikhik... Kredit untuk semua anggota tentera.

J.a.w.a.p.a.n

Ok akak-akak dan abg-abg semua. Tutup mata yer. Skang ni nak umumkan jawapan untuk soalan semalam. Ishhh.. berdebarnyer... hahahhahah.

Nah... ini jawapan kepada soalan:

Kampung apakah yang paling jauh sekali di muka bumi????

-

-

-

-

Kg Bintang, Temerloh, Pahang.

Hehehehhehehe.....

Cikgu Jang dapat jawab soalan tu. Nanti jumpa koi belanja aok yer rodong.


Isnin, November 02, 2009

COBA TEKA.

Kampung apakah yang paling jauh sekali di muka bumi????

Cuba teka???

Ahad, November 01, 2009

Tolong Carikan Jodoh

Wah... segar nampak mata yang abg-abg ni. Mentang-mentang tajuk tolong carikan jodoh bukan main lagi korang yer. Aku dapat benda ni dari email yang kawan aku hantar. Sian ika.......

------------------------------------------------------------------------------------------------

Hi,
Ika seganla. Dah la kita tak lawa. Biodata ika ada kat bawah. Kalau betul ada kawan-kawan you ikhlas nak berkenalan dengan ika, diorang kena terima ika seadanya tau. Maklumlah, ika ni orang kampong. Diorang pun kena faham dengan kerja ika. Ika ni peramugari, so selalu outstation. Ika tak kisah paras rupa, yang penting ikhlas dan SETIA. Ika tak suka womanizer dan lelaki hidung belang. Sapa2 yang minat ikhlas nak kawan ngan ika abg suruhla diorg add YM ika yea….
Ika bukan aper, dah tak tahan sebab mak dan ayah asyik tanya jer..... Ika plak sibuk, takde masa nak berkenalan. Tahulah lah keja Ika macam manan kan. ada tue adalah, tapi semua yang nak ambil kesempatan.Ingat Ika ni perempuan murah ker. Tolong lah you yer. Ika sunyi lah...

Nama: Nurul Intan Bt Md Aris

Nama Panggilan: Ika

Umur: 28tahun

Skin: Sowo Matang

Kening: Lentik Sedikit

Rambut: Hitam (xsuke kaler2 rambut)

Alamat: Seksyen 17 Shah Alam, Selangor

Pekerjaan: Peramugari

Hobi: Shopping, Tengok Wayang, Clubbing

Favorite Drink: Soya Campur Cincau, Cappucino

Favorite Food: Seafood, Spaghetti, Pizza Hut, Budu

Email: ika_cute@yahoo. com.my

p/s: sebarang pertanyaan sila email saya. Gmbr saya sertakan dibawah..

-
-
-
-
-
-
-
-

Sabtu, Oktober 31, 2009

Ketam Pistol




Jumaat, Oktober 30, 2009

Lamborghini Revention

Memang lawa kete ni. Jual ladang sawit 10 ekar pun tak dapat lagi beli.




























Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pesanan Penaja

Terima kasih kerana melayari ECHAM.COM. Segala apa yang disiarkan dihalaman ini adalah pandangan penulis semata-mata. Jika terdapat sebarang kekurangan sila abaikan.