Selasa, September 01, 2009

Kenangan: Diari Ramadhan (1)

Time kecik-kecik dulu kul 5 pagi dah bangun sahur. Aku start belajar puase masa umur 7 tahun. Darjah satu gitu. Masa tadika belum lagi sebab tiap-tiap hari ada makan kat Tadika Kemas. Mana boleh pose time tu. Masa belajar pose ni aku pose separuh hari je. Walaupun pose aku bawak gak duit lima posen ke sekolah. In case takut terliur tgk org mkn. Cheh.. dh pose pun ada hati nak terliur. Masa tu kantin Makcik Ani Mat Tepung bukak time pose tapi untuk budak2 bawah umur je. Kalao umur dh tahap tak makan 10 hari pun tak mati jangan harap dapat beli kat kantin tu.

Kalo ari aku pose aku tak belanja duit yang Apak aku kasi. Simpan....... pastu petang kang lepas balik sekolah Agama aku terus lari pegi kedai Siba. Beli bunga api ataupun mercun lada. Nama je mercun lada tapi bunyi kelepeh.. kelepeh... tak gempak langsung....

Masuk umur 8 tahun kekerapan berpuase penuh sehari bertambah dari tahun sebelumnya. Tak salah aku bertambah sehari kot kepada 2 hari..... Yang penting kena ada improvement. Tak banyak sikit.

Time umur 9 tahun, aku dh dapat 15 hari pose penuh... perghhhhh... yang lagi 15 hari tu mak aku dh malas nak layan aku sebab dr pagi sampai kul 6 petang aku bising nak bukak pose.... Macam2 alasan diguna pakai... nak demamlah, sakit perutlah, nak matilah..... ada je idea yang keluar dari tengkorak aku ni.

Emmmm.. dah masuk pun 10 tahun. akhirnya.. aku penuhkan sebulan puase aku. Rase macho sebab dah boleh pose habis walaupun masa tu tak sunat lagi. Mak aku cakap kalo pose habis dapat hadiah. Lepas raya, aku dapat gak hadiah. Hadiah pen PARKER yang Apak aku ambik kat Kantin FELDA... Best giler pen tu. Aku rase macam taraf Guru Besar bila pakai pen tu kat sekolah..... Ada gak yang jeles ngan aku.....

Bila time bulan pose aktiviti riadah ada kurang sikit. Aktiviti permainan polis sentri, galah panjang, main perang, guli, main basikal semua dihentikan buat sementara waktu. Cuma yang ada main teng-teng. Tapi apa kes aku yang tak pernah miss tengok GABAN ni nak main teng-teng.... Tak logik langsung. Baik aku lepak sambil tunggu-tunggu waktu berbuka. Kalau tak pun menyibuk kat dapur tengok mak aku masak apa. Boleh gak kenen-kenen kot2 boleh jadi tukang rase makanan....

Bila dah masuk waktu berbuka.... HOOORAYYYYYY..... minum air tak ingat dunia. Pastu makan sikit je sebab dh kenyang minum air. Sebelum berbuka tu macam nak pelahap semua yang ada atas meja tapi bila dh masuk air 3 gelas duduk pun dah tegak sebab perut dah sengkak...

Masa time sahur dulu aku akan makan banyak2 sebab masa tu pikir bila makan ngan minum banyak nnt tak lapar ngan dahaga. Ingat Unta ke apa??? Sekali mkn pastu sebulan kenyang.

Bila malam plak, lepas je sembahyang maghrib mulalah aku letupkan mercun lada aku yang bunyi kelepeh-kelepeh tu. Masa dulu kalau main mercun ni main sebiji2 sebab sayang nak main banyak-banyak. Masa dulu kalau kuat pun setakat mercun cina je. Tapi mana mampu aku nak beli masa tu. Mahallah pakcik. Ayah kita cakap kalau nak beli kena simpan duit sendiri. Bukan dia nak bantu.... Oppsss.. termasuk iklan Petronas plak. hehehehhe.....

(Bersambung)

5 Juri Propesional:

hai berkata...

tak tau ngape..budak ke atau org dewasa (lelaki)memang agak susah untuk berpose....anok2 koi yang lelaki memang lambat sikit nak berpose penuh,beza ngan anak pompuan sekolah tadika dah tamat pose..

masa zaman koi dulu...mercun yang paling best main..mercun katak dan mercun roket.
Apalagi main perang2 le jawabnya...

relevan berkata...

Kira ok lah tu Echam...aok start belajar posa umur 7 tahun...skrg ramai yg umur 51 tahun belum lagi nak start belajar posa..he he..

Dida... berkata...

Salam..

Best.. best.. best.. teruskan penceritaan... saya pun teringat zaman saya start puasa kecik2 dulu... melepek je dekat rumah tunggu time buka.. hehe..

a kl citizen berkata...

akak selalu ngelat pose masa sekolah rendah dulu..
puasa yang yok..

maiyah berkata...

salam.. mmg kenengan lama tu buat kita :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pesanan Penaja

Terima kasih kerana melayari ECHAM.COM. Segala apa yang disiarkan dihalaman ini adalah pandangan penulis semata-mata. Jika terdapat sebarang kekurangan sila abaikan.