Isnin, Mei 03, 2010

Solat Sunat Dhuha

Mencari rezeki yg berkat & halal adalah wajib kita sebagai umat islam... Bukan mengajar.. tetapi sebagai panduan hidup kita di bumi ALLAH ini.....

Di perturunkan panduan Solat Dhuha... sebagai amala biasa tuanpuan dimasa hadapan...


1. Dua rekaat sahaja.. selepas 30 minit terbit matahari.. maknanya... sebelum jam 8 dah bleh solat dah..


2. slepas baca Alfatihah.. rekaat pertama.. bacalah salahsatu surah.. al-kafirun atau al-ikhlas atau al-syams atau tiga2 skali..


3. rekaat ke2.. slpas al-fatihah.. bacalah surah.. al-dhuha..... lakukan dgan keyakinan, ketenangan & pohon murah rejeki..


4.. selesai solat.. doalah.. "Ya Allah, sesungguhnya waktu dhuha ini adalah waktu dhuha -Mu, keindahan & kecantikan ini adalah keindahan & kecantika -Mu,.. kekuatan & kekuasaan ini adalah kekuatan & kekuasaan -Mu, pemeliharaan ini adalah pemeliharaan -Mu..
Ya Allah, jika rezeki dilanggit, turunkanlah ia, jika rezeki dibumi, keluarkan lah ia,,, jika dilaut, maka timbulkanlah ia, jika sukar maka permudahkan lah ia, jika sedikit, perbanyakanlah ia, jika banyak maka berkatilah ia, jika haram maka sucikan lah ia, dengan berkat waktu dhuha mu, keindahan, kecantikan, kekuatan, kekuasaan & pemeliharaan Mu, kurniakan lah daku apa yang engkau anugerahkan kepada hambamu yang soleh & beriman,,".


5. Hadis Nabi.. "barangsiapa yang sentiasa melaksanakan dua rekaat dhuha, diampunkan dosa2nya walaupun sebanyak buih di lautan...
"Atas tiap segala sendi,daripada seseorang kamu, berkehendakan sedekah, maka tiap2 tasbeh adalah sedekah, setiap takbir adalah sedekah, setiap tahmid adalah sedekah, begitu juga menyeru kepada makruf adalah sedekah, mencegah mungkar adalah sedekah, Dan memadai daripada yang demikian itu dua rekaat solat sunat dhuha"..


6. cuma 5 minit jer tiap pagi.. bleh kann.. isya'allah.. murah lah rejeki kamu...


### dari :- Utusan Malaysia Jumaat 22 mei 2009.*** BILA KAMU BERDOA BERDOA UNTUK ORANG LAIN,, TUHAN AKAN MAKBULKAN SEGERA DOA ITU.. AKAN TETAPI BILA KAMU BERDOA UNTUK DIRIMU,,, NESCAYA DUGAAN AKAN TERLEBIH DAHULU KAMU TERIMA & KEMUDIAN BARU DIMAKBULKAN OLEH ALLAH....


6 Juri Propesional:

akuanakpahang berkata...

Terima kasih info yang berguna buat kita semua. TQ

al-mankaraqi berkata...

salam echam, terima kasih.........

endiem berkata...

bagus dan berguna maklumat ini.. harap harap boleh diamalkan.

a kl citizen berkata...

ada seorang sahabat saya memang tak miss bersolat dhuha
memang rezekinya murah
saya je yang tak terikut, banyak sangat alasan

ZOOL@TOD berkata...

Saya pernah buat entri berkenaan solat dhuha. Dah agak lama saya tinggalkan. Terima kasih kerana mengingatkan saya semula.

Webmaster@Echam berkata...

Untuk semua,
Sama dgn saya, selalu ter miss solat dhuha. I'allah, pasni kita buat sama2.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pesanan Penaja

Terima kasih kerana melayari ECHAM.COM. Segala apa yang disiarkan dihalaman ini adalah pandangan penulis semata-mata. Jika terdapat sebarang kekurangan sila abaikan.