Isnin, November 15, 2010

1818

Dari kejauhan kelihatan disebuah pondok usang seorang Panglima sedang terbaring dilantai pondok beratapkan rumbia. Penat sgt gayanyer. Badan pula penuh parut kesan tembakan peluru kecaman. Panglima Echam seorang Panglima yang baru sahaja pulang dari berjuang menentang Inggeris di Pulau Tawar. Dalam keletihan itu terkenang beliau dengan beberapa panglima lain yang menguasai daerah masing-masing.

Daerah Jerantut adanya Panglima Yassin. Seorang yang gagah dalam memperjuangkan kebebasan daerahnya. Jangan ada yang berani menentang. Dari surat panas sampailah ke buku muka dia menentang. Hah, ade ke wokme yang berani, antara ayat-ayat cabaran yang selalu beliau gunakan. Pada ketika keluar ayat-ayat itu ramai budak-budak yang belum akil baligh akan terkencing mendengarnya.

Di sebelah sempadan Jerantut berdiri gagah Panglima Relevan memimpin anak-anak buahnya dalam menjaga keseluruhan Alam. Dari pagi sehingga ke malam, kome menjaga keseluruhan alam, jika wokme tak boleh nak paham, itu tanda wokme belum khatam. Ah, sempat lagi berpantun Panglima Relevan sebelum masing-masing mengundur diri malam semalam.

Di Temerloh ketika itu Panglima Kordi Ahlaken sedang berehat di atas tangga sambil tangannya ligat menabur gandum. Panglima Kordi mula bergelar Panglima ketika berumur belasan tahun lagi. Kewibawaan beliau dalam menentang penjajah tak boleh dipertikaikan lagi sekalipun orang itu pernah berguru dengan Sir David Coperfield, Sir Alex Furguson mahupun Sir Siba.

Di sebelah Bera terdiri dari beberapa Panglima hebat. Panglima Fadh, Panglima Jang, Panglima Usop dan Panglima Mazru. Masing-masing berdiri gagah dalam menjaga daerah masing-masing. Panglima Fadh pernah digantung kaki keatas oleh Inggeris gara-gara beliau memasang pelita minyak tanah disiang hari. Apa ke gila pasang pelita siang-siang ye dak. Panglima Jang pernah ditembak dipeha kanan gara-gara gemor menangkap ikan. Semua jenis ikan merupakan spesis lindungan. Panglima Usop pernah dihalau dari rumahnya sendiri gara-gara memelihara kambing yang merupakan haiwan Import dan Panglima Mazru pernah dipenjara gara-gara enggan menjelaskan cukai minuman kopi kegemarannya.

Panglima Echam menghela nafas panjang bila teringat pengorbanan nyawa dan keringat yang telah mereka curahkan. Jauh disudut hatinya terlalu susah untuk mendapatkan kebebasan tapi sesenang apakah untuk memusnahkan satu kebebasan. Lamunan beliau terhenti bila terdengar suara isterinya memanggil mengajak makan nasi. Patutlah lapar. Tak makan lagi rupanya.....

8 Juri Propesional:

Fadh berkata...

mengecam panglima echam kerana membuat tohmahan melampau terhadap yang teramat mulia panglima fadh.

akuanakpahang (AAP) berkata...

Salam Tuan Hambe.
Terjaga hamba dari peraduan suara tuan hamba berkumandang dipelusuk maya... apa resah melanda jiwa apakah Panglima Nuff sudah berpaling tadah oh tidak. :)

Echam berkata...

Fadh,
Kahkahkah....

AAP,
Jgnlah kekanda risau kerana walauapapun kanda telah beroleh upah daru Panglima Nuff... hehehe

akuanakpahang (AAP) berkata...

Tapi Panglima Nuff amat setia ... pada hambe tuan..hambe wakakaka :)

pakcik kordi berkata...

eh!gampit ini cerita...kakkakakakaa....

woi fadh!kt sini pon nk mengecam jgk ke?hahahaa...

cemomoi berkata...

heee panglima-lima ni yang koi tak tahan baca nih

relevan berkata...

Sedang mencari Lembu ni untuk di kerbankan..

Amy Syaquena berkata...

salam..

amy datang membalas kunjungan..follow blog nie juga pasni leh selalu singgah di sini..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pesanan Penaja

Terima kasih kerana melayari ECHAM.COM. Segala apa yang disiarkan dihalaman ini adalah pandangan penulis semata-mata. Jika terdapat sebarang kekurangan sila abaikan.