Jumaat, April 13, 2012

Saya Tidak Sayang Pada Anak-Anak dan Isteri Saya.

Salam kepada tuan-tuan dan puan-puan. Penyakit jantung merupakan pembunuh no 1 di Malaysia masa kini. Apa persiapan kita dalam menghadapi penyakit ini seandainya kita bakal menjadi salah seorang mangsanya. Adakah duit simpanan kita telah mencecah RM100,000 bagi membiayai kos rawatan yang sekitar RM70,000. Seandainya kita bijak, kita tidak akan menggunakan duit simpanan kita sendiri untuk membiayai kos rawatan penyakit yang kita hadapi.

Mungkin ada diantara kita yang bercakap 'Aku dah simpan RM200 sebulan'.... Persoalan. Selama manakah kita perlu simpan untuk dapatkan RM100,000 dengan simpanan RM200 sebulan. Jawapannya ialah 41 tahun. Seandainya umur mula menyimpan pada usia 20 tahun maka nak cukupkan RM100,000 ialah pada usia 41 tahun. Lama tak?

Hari ini saya telah menerima satu kes yang telah ditolak kelulusannya oleh pihak AIA Takaful. Ini kerana pemohon telah mengidap Diabetes. Saya dah cuba buat yang terbaik seandainya anda memohon tapi bukan kuasa saya untuk menentukan anda layak memperolehi Medikal Kad seandainya anda telah mula dihinggapi penyakit kritikal. Waktu anda sihat ialah waktu terbaik untuk anda memohon dan mendapatkan Medikal Kad. Mungkin sekarang anda sihat, tapi esok lusa adakah anda pasti sejauh mana kesihatan anda disebalik anda kurang bersenam, tidak mengamalkan diet yang seimbang dan kurang melakukan aktiviti fizikal. Adakah anda pasti esok pagi anda mampu bangun tidur dengan tersenyum? Segalanya belum pasti kan.

Sebagai persiapan untuk hari esok dan hari-hari mendatang, cubalah anda fikirkan sejenak. Seandainya anda penghisap rokok tegar. Sebulan anda mampu mengenepikan bajet untuk rokok RM350 tetapi dengan bermula serendah RM51.08 sebulan anda gagal serta berfikiran negatif untuk membelanjakan hanya 14.59% daripada bajet rokok anda bagi tujuan pembiayaan perubatan untuk anda dan seluruh keluarga anda. Apakah anda sayang anak-anak serta isteri anda? Tepuk dada tanyalah iman. Bukan bapa anda ada jawapan, bukan ibu anda punya jawapan, bukan isteri anda menagih jawapan, bukan anak anda ada jawapan tetapi diri anda sendiri yang berhak untuk katakan YA kepada Medikal Kad...........

Selasa, April 10, 2012

Andaiku Salah Sila Betulkan

Semalam saya ada menulis tentang tahukah anda iaitu berkenaan sejauh mana kita mengetahui secara terperinci setiap polisi insuran yang kita miliki. Saya ada postkan link artikel tersebut dibeberapa group didalam FB. Bila saya postkan disatu page, ada seorang ahli dalam group tersebut telah sertakan link untuk gambar kat bawah ni.

Saya masih tertanya-tanya apakah motif beliau berbuat demikian. Adakah ingin menyampaikan bahawa kerja saya ini haram? Saya takde idea memikirkan apa yang beliau cuba sampaikan.

Sebelum saya menceburkan diri dalam perniagaan Takaful ini saya telah pun bertanya kepada beberapa orang alim ulama tentang apa yang akan saya lakukan. Jawapan mereka mudah. Kalau Takaful buatlah tapi kalau konvesional tolonglah elakkan. Setelah mentelaah dalam beberapa ketika tentang hukum hakam ini, tertarik untuk saya kongsikan pendapat dari tulisan Ustaz Zaharuddin Abdul Rahman (Zaharuddin.net). Tulisan beliau seperti dibawah.

Komisyen Ejen Insuran, Takaful & Saham Amanah

Soalan

Tolong uzar jelaskan. Jangan sampai ramai agen Islam termakan duit riba atau sebagainya. Tolong buat kajian terperinci tentang komisen yang agen dapat. Ramai agen yang rasa selesa dengan apa yang mereka dapat, komisen tetapi hukumnya di sisi Allah tanggung jawab uzar juga.

-SOALAN MELALUI RUANGAN KOMENTAR-

Jawapan

Pertamanya, saya telah jelaskan hukum bekerja untuk promosi benda haram atau membantu secara direct akan apa jua yang haram adalah haram, saya telah di pelbagai tempat di web saya. Maka, jika orang tidak membaca apa yang telah ditulis, ia diluar kuasa dan bukan lagi termasuk di bawah tanggungjawab saya.

Secara ringkasnya seperti berikut:

a) Hukum komisyen yang diperolehi oleh ejen insuran konvensional adalah HARAM. Demikian menurut fatwa Majlis Fiqh Antarabangsa dan Majlis Fatwa Kebangsaan yang mengharamkan insuran konvensional. Justeru, setiap individu yang menjadi ejen adalah dikira mempromosi benda haram dan mengambil upah atas kerja tidak halal tersebut.

Amat malang juga, apabila saya dapati terdapat sebahagian ejen-ejen Takaful yang meletakkan DUIT sebagai satu-satunya matlamat dan target mereka, menyebabkan dalam masa yang masa mereka SUDI DAN SANGGUP menjadi ejen kepada insuran riba konvensional.

Mereka ini tidak lain, boleh dianggap bermain-main dengan hukum sehingga boleh memberikan pilihan kepada pelanggan sama ada ingin yang halal atau yang haram. Bolehkah diberi pilihan sedemikian?

Allah swt menyebut :-

وَلاَ تَلْبِسُواْ الْحَقَّ بِالْبَاطِلِ وَتَكْتُمُواْ الْحَقَّ وَأَنتُمْ تَعْلَمُونَ

Ertinya : Dan janganlah kamu campur adukkan yang hak dengan yang batil dan janganlah kamu sembunyikan yang hak itu, sedang kamu mengetahui. ( Al-Baqarah : 42)


Adapun, komisyen bagi ejen-ejen Takaful dan Unit Trust bagi apa yang mereka usahakan sendiri, adalah HALAL.

Namun, bagi ejensi Manager yang memperolehi komsiyen bertingkat atau overriding commission, pandangan saya setakat ini masih sama dengan apa yang saya tuliskan dalam artikel MLM. Iaitu TIDAK DIBENARKAN kecuali apa yang anda usahakan sendiri sahaja. Hasil yang diperolehi secara automatik dari kerja orang bawahan anda tanpa sebarang usaha yang langung direct dari anda, ia adalah TIDAK DIBENARKAN dan jatuh dalam kategori Syubhat. Apapun, saya pulangkan tanggungjawab fatwa komsiyen ini kepada Majlis Shariah Saham Amanah Islam dan Takaful masing-masing untuk membincangkan dengan teliti. Wallahu'alam.

Bagi sesiapa yang kurang jelas maksud overriding commission ia adalah :

    • In traditional sales environments, an override is a commission paid to managers on sales made by their subordinates, usually calculated as a percentage of the gross sales commissions earned by the salesperson.
    • Similarly, in multi-level marketing, agents receive a commission on sales made by their downline (recruited agents).

b) Hukum komisyen bagi ejen-ejen saham amanah unit trust yang berunsur riba, haram dan tidak diluluskan oleh Majlis Shariah Suruhanjaya Sekuriti Malaysia, adalah HARAM secara sepakat ulama.

Komisyen ejen unit trust YANG DILULUS MAJLIS SHARIAH pula adalah halal namun tetakluk pula kepada apa yang dijualnya sendiri sahaja. Ia sama seperti isu ejen Takaful di atas. Wallahu'alam.

Sekian

Zaharuddin Abd Rahman

www.zaharuddin.net

6 Sept 2008

5 Ramadhan 1429 H

Isnin, April 09, 2012

Tahukah Anda!!

Jika anda mempunyai Insuran Takaful, sejauh manakah anda mengetahui tentang keseluruhan Polisi Insuran anda. Adakah menyeluruh yang bila ditanyer berapa 'Sum Covered' anda bleh jawab, bila ditanya tentang berapa claim anda jika ditimpa 'Critical Illness (CI) anda boleh jawab, jika ditanya berapakah jumlah perlindungan jika ditimpa kemalangan anda dengan selamba boleh jawab.Mengikut pemerhatian saya sebagai seorang Perancang Kewangan Takaful, hampir keseluruhan client yang saya jumpa tidak mengetahui apa yang terkandung dalam polisi mereka.

Kes 1
Pernah sekali saya berjumpa dengan seorang client saya yang telah mempunyai polisi dengan sebuah syarikat pengendali Takaful yang sudah lama bertapak di Malaysia. Saya bertanya dengan client saya tentang polisi beliau. Soalan pertama saya ialah, berapa 'Sum Covered' beliau. Katanya hampir RM300,000. Setelah dibuka polisi beliau maka yang kelihatan hanyalah RM30,0000. Dia terkedu tapi masih ingin meneruskan dengan syarikat berkenaan kerana sayangkan duit yang telah bertahun-tahun disimpan. Alhamdulillah, sekurang-kurangnya saya telah jalankan tanggungjawab saya dalam membantu beliau mengetahui secara terperinci apa yang terkandung didalam polisi beliau.

Kes 2
Saya pernah bertemu dengan seorang teman lama. Masa berjumpa itu dia bagitau awal-awal tidak berminat untuk mendengar tentang apa yang ingin saya kongsikan dengan beliau tentang Takaful. Beliau seorang yang sangat negatif tentang insuran. Alasan beliau ialah, dia telah pun mencarum didalam Insuran sebuah Bank Terkemuka di Malaysia. Caruman bulanan RM50 dengan Coverage RM200,000. Terpegun saya mendengar dengan bayaran serendah RM50 sebulan boleh dapat 'coverage' yang sebegitu tinggi. Ok, alhamdulillah sbb dalam penuh negatif beliau masih ada Insuran. Hampir 1/2 jam berbual bukan berkenaan insuran, saya terdetik hati untuk bertanya tentang polisi insuran beliau. Jelas terpancar dimuka beliau perasaan keliru dengan soalan saya. Maka, terbongkarlah yang beliau mengambil insuran tapi tiada polisi. Seperti kata Wan Kamarudin Wan Ibrahim dalam Edisi Siasat, APA KEJADAHNYA. Ambik insuran takde polisi. Tapi disebabkan beliau sangat negatif, saya hanya mampu berdoa semoga disuatu hari nanti beliau akan kembali positif dengan Insuran. Bukan kerana sbb agen hensem atau cun tapi kerana kepentingan isteri dan anak-anak beliau.

Alhamdulillah, sejak menceburi bidang ini saya makin bersemangat untuk teruskan ini sebagai kerjaya saya. Saban hari hidup penuh ketenangan kerana boleh membantu masyarakat terutamanya yang Beragama Islam dan Berbangsa Melayu dalam mengetengahkan kesedaran tentang kepentingan Perlindungan Takaful dalam kehidupan seharian. Kepada semua pembaca yang telah mempunyai Polisi Insuran dari mana-mana syarikat pengendali sekalipun, jika anda tidak faham tentang polisi yang ada ditangan anda, anda boleh berjumpa dan hubungi saya dan kawan-kawan saya ditalian 013-3563047 (Echam), 016-2253691 (Mohd Nazli), 013-6636703 (Mior) dan 019-3372779 (Abdul Rashid) pada bila-bila masa bagi mendapatkan khidmat nasihat dan penerangan berkenaan polisi anda secara percuma dan tidak akan dikenakan apa-apa bayaran. Sekian. Wassalam.

Ahad, April 08, 2012

MTA Member

Salam.

Qualified for the Malaysian Takaful Association (MTA) Member. For me, I'm still waiting my certificate and card member. Congratulation to Mr Mohd Nazli Sidik, Mr Mior Izwanudin Azhari, Mr Abd Rashid Hashim and Mr Raja Marzuki Raja Mohamad.

Mr Mohd Nazli

Mr Mior Izwanudin

Mr Abdul Rashid Hashim

Mr Raja Marzuki
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pesanan Penaja

Terima kasih kerana melayari ECHAM.COM. Segala apa yang disiarkan dihalaman ini adalah pandangan penulis semata-mata. Jika terdapat sebarang kekurangan sila abaikan.